Porilainen superlukija Iida Strander Kodiksamia Junioriksi Julkaisuvapaa 5.4.2021
Porilainen superlukija Iida Strander on voittanut historian ensimmäisen Kodiksamia Junior -palkinnon. Kirjallisuuspalkinto Kodiksamian juhlavuonna 2020 julistettiin ensi kertaa hakuun Kodiksamia Junior -palkinto, joka ojennettaisiin erinomaiselle, 6-12-vuotiaalle satakuntalaiselle lukemisen harrastajalle, jonka opettaja saisi kisaan ilmoittaa. Palkinnon perustaja Heli Laaksonen lahjoittaa voittajalle 100 euron stipendin ja voittajan luokan jokaiselle oppilaalle Laaksosen kirjoittaman, Elina Warstan kuvittaman Aapine-aakkosrunokirjan. Lisäksi kisassa jaetaan kunniamainintoja. Raadissa oli mukana Laaksosen lisäksi Väinö Riikkilä -seuran hallitus.
Kodiksamia Juniori tavoitteena on muistuttaa lukemisharrastuksen hohdokkuudesta, lukutaidon tärkeydestä - ja nostaa valokeilaan lukevia lapsia. Millainen olisi tulevaisuus ilman lukevia mukulia: ihmiskunnan tieteen ja taiteen saavutukset nojaavat lukutaidosta syntyvään kollektiiviseen tietoon ja laajaan ymmärrykseen syistä ja seurauksista. Lukutaidon varassa on historian virheistä viisastuminen, yhteiskuntien vakaus, luonnonsuojelun menestys, taitavien ja lempeiden robottienkin keksiminen. Lukuviikolla sitä on erityisen hyvä miettiä.
Superlukijaa etsineen Kodiksamia-raadin vakuutti valinnastaan se, että Uusikoiviston koulun toisluokkalaisen Iida Stranderin monipuolinen ja tiedonhaluinen asenne lukemiseen heijastuu myös intoon kirjoittaa itse. Kirjailijat ovat aina syntyneet lukemalla - näin myös tulevaisuudessa. Iidan opettaja, Teija Koivuluoma, kertoi ehdokkaan lukuharrastuksesta mm. seuraavaa: ”Iida on luokan ahkerin lukija. Lukuharrastus näkyy myös siinä, että Iida kirjoittaa sujuvasti tarinoita. Tällä hetkellä kirjoitamme luokassa omia jatkokertomuksia tai kirjoja niin kuin oppilaat sanovat. Oppilaat ovat valinneet omat päähenkilöt ja viikoittain kirjoitamme lisää. Iidan kirjassa seikkailevat Äiti- ja isäpupu ja kaksi pupulasta. Oppilaat vievät kirjansa näytille kotiin ja niitä voi sitten lukea isälle, äidille, mummuille, papoille, pikkusiskoille, pikkuveljille ja vaikka kissalle. Olen opettajana itsekin tohkeissani siitä, että luku- ja kirjoitusinnostus kulkevat luokassani rinnakkain.”
Iida oli liittänyt ehdotukseen myös oman kirjeensä, joka kuului lyhennettynä näin: ”Olen kohta 9-vuotias Iida ja tykkään paljon lukemisesta. Tykkään osallistua koulun lukuhaasteisiin, olivatpa ne sitten vapaaehtoisia tai pakollisia. Mutta tietysti luen muulloinkin. Olen lukenut melkein kaikki luokan kirjat joten välillä tulee mieleen, että mitä oikein voisi lukea. Onneksi on kirjasto. Minä ja minun kaveri sovittiin viime kesänä omasta lukuhaasteesta. Minä hain kirjastosta kirjan kaverille ja kaverini haki minulle. Se oli kivaa. Minua kiinnostaa romaanien ja lastenkirjojen lisäksi myös mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Näistä saan tietoa lukemalla HS Lasten uutiset -lehteä. Tykkään joskus myös lukea tietokirjoja eläimistä. Lempipaikkani lukea on sänky, koska siinä on pehmeä lukea. Välillä minulle tulee olo, että en jaksa lukea tänään, jos olen eilen lukenut hirmu paljon.”
Kodiksamia juniorin voittaja poimittiin todella korkeatasoisten ehdokkaiden joukosta yhteistyössä raumalaisen Väinö Riikkilä -seuran kanssa. Satakuntalaisia opettajia yllytettiin ilmiantamaan innokkaita lukuharrastajia ja mukaan ilmoitettiinkin lapsia kymmenestä eri koulusta. Kisassa jaettiin lisäksi kunniamaininnat seuraaville oppilaille:
Euran Hinnerjoen koulu: Kaisa Heikkilä Euran Kauttuan koulu: Victoria Heinonen, Euran Kirkonkylän koulu: Benjamin Mäntysaari Eurajoen Sydänmaan koulu: Iiris Sundholm, Anni-Lotta Uotila Harjavallan Pirkkalan koulu: Niklas Ketonen Porin Uudenkoiviston koulu: Fruzsina Hajdu, Erika Puistovaara, Emma-Liisa Latva, Justus Riikonen, Milla Leinonen Rauman Lapin koulu: Ester Halminen, Ester Lähdemäki, Mila Saarinen, Miisa Mäkilä, Aarne Tuominen, Leevi Tapala Rauman freinetkoulu: Topias Koski, Lilja Tuomenkoski Rauman Pohjoiskehän koulu: Emil Kokkala Säkylän Köyliön Lallin koulu: Aada Kaukinen Opettajien lähettämät kuvailut lasten lukuharrastuksesta ja heidän perustelunsa voittajiksi olivat kohottavaa luettavaa, jopa runollisia. Lämmöllä kirjoitetut kuvaukset paljastavat myös sen suuren ja kekseliään työn, jota koulun arjessa tehdään lukutaidon eteen. Ehdokkaita ilmoittaneille kouluille lähetetään yllätyslukupaketti. ”Topias on äidin kertoman mukaan oppinut lukemaan jo varhain. Lukutaito paljastui yllättäen 3-vuotiaan pojan kysyessä ulkoilun yhteydessä: "Äiti, lukiko tuon ohi ajaneen auton kyljessä Vainio?". Nyt 7-vuotiaana Topias on selvästi eräänlainen lukulähetti ja kirjallisuuskuriiri. Luokassani aloitettiin vuosi 2021 päivittäisellä ääneenlukuhaasteella. Jokaisesta luetusta 10 minuutista sai värittää pokaalin. Topias innostui haasteesta niin, että pokaalien kuvia piti antaa hänelle tämän tästä lisää. Jos en ehtinyt antamaan, piirsi hän puuttuvat pokaalit itse. Mahtavinta tässä kaikessa on se, että Topias luki kotona ääneen alle 2-vuotiaalle pikkusiskolleen! Tämä ajatus liikuttaa minua joka kerta ja saa sydämeni sykähtämään: Topias on palavasydäminen lukija, joka innostaa muitakin kirjojen pariin.” Susanna-ope, Rauma.
”Luokkani oppilas Ester on todella innokas lukija, joka välillä välitunnillakin on nenä kiinni kirjassa. Hänestä näkee, kun tarina kiskaisee hänet mukaansa. Monesti häntä saa huhuilla tunnin lopuksi, että välitunti alkoi jo. Ester lukee paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Hienoa on myös se, että hän mielellään keskustelee lukemastaan. Hän omalta osaltaan osaa vinkata muille lukemista. Opettajana hänen lukeneisuutensa, innostuksensa kirjallisuuteen näkyy myös tunneilla. Hän osaa käyttää kieltä erittäin nokkelasti ja laajasti. Opettajana on ilo katsoa oppilasta, joka on löytänyt kirjat ja niissä avautuvat seikkailut.” Niina-ope, Rauma
”Miisa halusi yllättää open siten, että kaikki ovat paikoillaan ja lukevat kirjaa, kun ope tulee luokkaan. He ovat siis hoksanneet, että jostain syystä se ope tykkää, että välillä luetaan hiljaa ja keskittyneesti omaa kirjaa. Vähän aikaa me jo jaksammekin lukea hiljaa omaa kirjaa. Meillä on vähän sellainen "lukukahvila-meininki", että opetellaan tosiaan keskittyvää lukemista. Ja kun lukuvauhti vähän vielä kasvaa, voidaan lukea kaverin kanssa yhdessä ääneen." Piia-ope, Rauma
”Oppilaani Niklas on todella innokas lukija ja esimerkillään innostaa myös muita lukemaan. Hänellä on koulussa aina kirja pöydällä, jota lukee tunnin alussa ja aina, kun saa tehtävät tehtyä. Välillä hän tosin lukee myös keskelläkin tuntia, kun open silmä välttää, jos tarina on temmannut voimakkaasti mukaansa. Silloin hän ei näe eikä kuule yhtään mitään muuta. :) Hänellä varmaan menee noin kirja päivässä ja lukemisen kirjo on laaja. Kirjojen myötä hän myös tietää monista asioista todella paljon. Kirjoja löytyy aina luokkamme takaosasta.” Päivi-ope, Harjavalta
Palkitsemistilaisuus on Raumalla Väinö Riikkilä -seuran lukemisen timanttijuhlissa toukokuussa 2021, mikäli ne voidaan järjestää. Kodiksamia Junior -kisa on kertaluontoinen, mutta mikäli se onnistuu ja innostaa, voidaan palkitsemista jatkaa tulevinakin vuosina, vieläpä valtakunnallisesti. Lukuiloi kaikil tämmösen pitkän viästin myät!
Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon perustaja
Heli Laaksonen