top of page
Writer's pictureHeli Laaksonen

Eeva Kilvelle Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto 2012

JULKAISUVAPAA 6.12.2012

Eeva Kilvelle Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto


Suomen runokansan rakastama kirjailija Eeva Kilpi on saanut Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Kuolinsiivous (WSOY 2012). Kilvelle luovutetaan yksityistilaisuudessa Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä. Palkintoehdokkaat ja voittajan valitsi runoilija Heli Laaksonen.



Raadin perustelut sydämen sulattaneelle Kodiksamia-palkitulle runolliselle päiväkirjalle kuuluivat näin:”Eeva Kilpi ei Kuolinsiivous-teoksessaan väistä kuolemaa, vaan nostaa leukansa ja kysyy, koska lähdetään. Se ei karta isojakaan ajatuksia: ’Jokainen ihminen muuttaa maailmaa syntyessään. Ja kun hän on poissa ei maailma ole enää entisellään’. Kirjassa on viisas, hauska ja päiväkirjamainen lähestymistapa ajan kulumiseen, omiin erheisiin, luonnon hyvyyteen ja ihmisen heikkouteen. Kilven kirkas kieli ja satuttavuuteen saakka rehellinen mieli koskettavat lukijaa unohtumattomasti. Kirjan nimi, Kuolinsiivous, ei ole kolkko, vaan asioita paikaansa paneva, lohdullinen ja suhteellisuudentajuinen. Teos on myös ymmärrystä laajentava ja kirpeä puheenvuoro valtakunnan vanhuskeskusteluun.” Muut vuoden 2012 Kodiksamia-palkintoehdokkaat ovat Johanna Venho: Syntysanat (WSOY 2011), Pentti Haanpää: Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947), Katariina Romppainen: Pitkät päiväunet (Karisto 2010), Juha Kuisma (toim.) Asumisen vapaus. (Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja Maahenki 2012) ja Marju Kõivupuu: 101 Eesti pühapaika (Varrak 2011).


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt toista kertaa, sen perusti sanamaija Heli Laaksonen, joka on myös raadin ainoa jäsen. Kaikkien aikojen ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai raumalainen kirjailija Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä (Johnny Kniga). Kodiksamia-palkinto voidaan myöntää lukuelämyksen antaneelle elävälle tai kuolleelle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle. Kodiksamia-nimi juontuu Rauman Lapissa sijaitsevasta Kodiksamin kylästä, joka on kirjallisuuspalkinnon syntysija.

Kodiksamia-palkinto myös yllyttää jokaista lukijaihmistä: luo ja jaa muille itsekin omat kuuden parhaan listasi! Näin kirjallisuudesta nousisi yleiseen tietoon nykyistä laajempi ja monivärisempi kärki. Samalla voit vaikuttaa yleisen keskustelun suuntiin – kirjan lisäksi päivänvaloon kipuavat sen keskeiset teemat.

Comments


bottom of page